က်န္းမာေရး နဲ. ယံုတမ္းစကား (၉)မ်ဳိး
၁။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံတခ်ိဳ႕ဟာ လူကို ဝေစႏိုင္တယ္
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အဆီဓာတ္မ်ားတဲ့အတြက္ ဝေစႏိုင္တယ္လို႔ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ထင္ထားၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အဆီဓာတ္ တစ္ဂရမ္ဝက္ေလာက္ပဲပါရွိၿပီး တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံအမ်ားစုဟာ အဆီဓာတ္ အင္မတန္နည္းပါး တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးကေတာ့ ႁခြင္းခ်က္ပါ။ ေထာပတ္သီးမွာ ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ပါရွိၿပီး အဆီဓာတ္ ၃၀ ဂရမ္နီးပါးပါရွိတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီအဆီဓာတ္ဟာ ေကာင္းမြန္တဲ့ အဆီဓာတ္ျဖစ္တဲ့ အတြက္ေရွာင္ဖို႔မလိုပါဘူး။
၂။ လက္ဆစ္ခ်ိဳးျခင္းဟာ အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္
လက္အဆစ္ခ်ိဳးျခင္းဟာ စိတ္အႏွာက္အယွက္ျဖစ္ေစ႐ံုမွ်မက လက္က်န္းမာေရးကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ (arthritis) ကိုေတာ့ မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ လက္ဆစ္ခ်ိဳးေလ့ရွိသူေတြဟာ မရွိသူေတြထက္စာရင္ အဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ ပိုျဖစ္တာကိုမေတြ႕ရပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ လက္ဆစ္ခ်ိဳးျခင္းဟာ လက္ေတြကို ေရာင္ေစႏိုင္သလို လက္ရဲ႕ ဆုပ္ကိုင္မႈအားကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစနိုင္ပါတယ္။
၃။ မ်ိဳခ်မိတဲ့ပီေက အစာေက်ဖို႔ ခုနစ္ႏွစ္ေတာင္ၾကာတယ္
ဒါဟာလည္း ယံုတမ္းစကားသက္သက္ပါပဲ။ ပီေကကို ေယာင္ၿပီးမ်ိဳခ်မိတဲ့အခါ အဲဒီပီေကကို အစာေခ်ဖ်က္ဖို႔ ခုနစ္ႏွစ္မၾကာပါဘူး။ ေသးငယ္တဲ့ အရာတစ္ခုစာ သင့္ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်က္ တေရြ႕ရြ႕နဲ႔ ပံုမွန္သြားေနမွာပါ။
၄။ မ်က္ႏွာမသစ္ျခင္းနဲ႔ အစာတခ်ိဳ႕ စားသံုးျခင္းဟာ ဝက္ၿခံေပါက္ေစႏိုင္ပါတယ္
သင္ဘာစားသလဲ၊ မ်က္ႏွာကို ဘယ္ေလာက္ၾကာမွ တစ္ခါသစ္သလဲဆိုတာနဲ႔ မ်က္ႏွာေပၚမွာ အဖုအပိိမ့္နဲ႔ ဝက္ၿခံေတြေပါက္တာ ဆိုင္တယ္လို႔ အမ်ားစုက ထင္ထားၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဝက္ၿခံဟာ ေဟာ္မုန္းထြက္ရွိမႈနဲ႔ အဆီဂလင္းေတြေပၚ ေဟာ္မုန္းေတြရဲ႕ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈေပၚမူတည္ၿပီး ထြက္ရွိတာပါ။ လူပ်ိဳေဖာ္၊ အပ်ိဳေဖာ္ဝင္စအရြယ္မွာ ဒီျဖစ္စဥ္ဟာ ျမင့္တတ္တဲ့အတြက္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေကာင္ေလး၊ ေကာင္မေလးေတြမွာ ဝက္ၿခံေတြ အထြက္မ်ားတာျဖစ္ပါတယ္။ စားတဲ့အစာနဲ႔ ဝက္ၿခံထြက္ရွိမႈ ဘာမွသိပ္မဆိုင္ဘူးဆိုေပမဲ့ တခ်ိဳ႕ အစာေတြေၾကာင့္ သင့္မွာ ဝက္ၿခံထြက္တယ္လို႔ ယူဆပါက အဲဒီအစာေတြကို ေရွာင္ရွားျခင္းျဖင့္ အႏၲရာယ္မရွိနိုင္တဲ့အတြက္ ေရွာင္လိုကေရွာင္ႏိုင္ပါတယ္။ မ်က္ႏွာအသစ္နည္းျခင္းေၾကာင့္ ဝက္ၿခံထြက္ရွိတာ မဟုတ္တဲ့ အျပင္ မ်က္ႏွာ မၾကာခဏသစ္လြန္းေနရင္ေတာင္ ဝက္ၿခံပိုထြက္လာႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ မ်က္ႏွာသစ္လိုက္တဲ့အခါ ေျပာင္ရွင္းသြားကာ မ်က္ႏွာေပၚရွိ သဘာဝအဆီေတြကို အစားထိုးဖို႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္မွ အဆီပိုထုတ္ရတဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ ႏွာေခ်လိုက္တဲ့အခါ ႏွလံုးခုန္ရပ္သြားတတ္တယ္
ေနာက္ထပ္ ၾကားဖူးနားဝရွိတာကေတာ့ ႏွာေခ်လိုက္တဲ့အခါ ႏွလံုးအခုန္ တစ္ခ်က္ရပ္သြားတယ္ ဆိုတာပါဘဲ။ ဒါလည္းအဓိပၸါယ္မရွိပါဘူး။ ႏွာေခ်လိုက္တဲ့အခါ ရင္ေခါင္းထဲျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ဖိအားဟာ အသက္႐ႈသြင္းစဥ္ ျမင့္တတ္သြားကာ အသက္႐ႈထုတ္စဥ္ ေလ်ာ့နည္းသြားတဲ့အတြက္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း အနည္းငယ္ ေျပာင္းသြားေပမဲ့ လံုးဝႏွလံုးခုန္ ရပ္သြားတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။
၆။ ႀကိဳ႕ထိုးတာ ေပ်ာက္ေအာင္ကုသႏိုင္တယ္
ဘာေၾကာင့္ ႀကိဳ႕ထိုးသလဲဆိုတာ ဘယ္သူမွ ေသခ်ာမသိေပမဲ့ တခ်ိဳ႕ အစားအေသာက္နဲ႔ ျပဳမူလုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြဟာ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ႀကိဳ႕ထိုးတဲ့အခါ ရင္ေခါင္းနဲ႔ဝမ္းဗိုက္ကို ျခားထားတဲ့ ကန္႔လန္႔ကာႂကြက္သားေတြဟာ အလိုလိုေနရင္း ႐ုတ္တရက္ က်ံဳ႕က်ံဳ႕သြားတတ္ပါတယ္။ လူအမ်ားစုဟာ ႀကိဳ႕ထိုးေပ်ာက္ေအာင္ ႏွာေခါင္းပိတ္ကာ ေရေမာ့ေသာက္ျခင္း၊ ေၾကာက္လန္႔ေအာင္ ေျခာက္လန္႔ျခင္းစတဲ့ ႏွစ္သက္ရာနည္းလမ္းေတြကို အသံုးျပဳတတ္ၾကေပမဲ့ တကယ္တမ္းက်ေတာ့ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းကို အရွင္းေပ်ာက္ေအာင္ ကုသႏိုင္တဲ့နည္း မရွိေသးပါဘူး။ နာရီနဲ႔ ခ်ိန္ၿပီးၾကာတဲ့ ကာလရွည္ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းအတြက္ ေဆးေတြရွိေပမဲ့ အက်ိဳးအာနိသင္စြမ္း မစြမ္းျငင္းခံုေနၾကဆဲပါပဲ။ ပံုမွန္ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းဟာ လံုးဝအႏၲရာယ္မရွိတဲ့အျပင္ အခ်ိန္တန္ရင္ အလိုလို ေပ်ာက္သြားတတ္ပါတယ္။
၇။ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကိုပဲ အသံုးျပဳေလ့ရွိ
ဒီစကား ဘယ္ကေနေပၚလာမွန္းမသိေပမဲ့ ကၽြန္မတို႔လူသားေတြဟာ တကယ္ေတာ့ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းအမ်ားစုကို အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္အရ အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္မွာေတာင္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အသံုးျပဳေနတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
၈။ မနက္စာမစားလို႔ရတယ္ မဟုတ္ပါဘူး။
မနက္စာဟာ တစ္ေန႔တာအတြက္ အေရးႀကီးဆံုးအစာပါ။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ မနက္ပိုင္းမွာ အစာတစ္ခုခုစားျခင္းျဖင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစၿပီး မနက္စာမစားပါက ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ေလ်ာ့နည္းျခင္းတို႔ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။ မနက္စာမစားျခင္းျဖင့္ ဇိဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈႏႈန္းကိုလည္း ေႏွးေကြးေစကာ သေရစာေတြ စားခ်င္စိတ္ကို ပိုၿပီးျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
၉။ ဗိုုက္ကိုၾကည့္ၿပီး ရင္ေသြးေလးရဲ႕ လိင္အမ်ဳိးအစားခန္႔မွန္းနိုင္
ကိုယ္ဝန္ဗိုက္ေပၚကို ေဖာင္းၿပီးခၽြန္ထြက္ေနရင္ ေမြးလာမယ့္ရင္ေသြးေလးက သားသားေလး၊ ဝမ္းဗိုက္ကလံုးေနရင္ မီးမီးေလးလို႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ဝမ္းဗိုက္အေနအထားကို ၾကည့္ၿပီး ေမြးလာမယ့္ရင္ေသြးေလးကို ခန္႔မွန္းေလ့ရွိတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ဝမ္းဗိုက္ပံုစံနဲ႔ ရင္ေသြးရဲ႕ လိင္အမ်ိဳးအစား ဘယ္လိုမွ ဆက္စပ္မႈမရွိပါဘူး။ Ultrasound ႐ိုက္ၾကည့္မွသာ သားသားေလးလား၊ မီးမီးေလးလားဆိုတာကို သိရွိနိုင္မွာပါ။
Ref: Good Health
သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆီပိုေတြကိုေလာင္ကၽြမ္းေစၿပီး ကိုယ္တြင္းအဆီပုိေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ဖုိ႔ ေအာက္ပါနည္းလမ္းေတြကို လိုက္နာက်င့္သံုးလိုက္ပါ။
(၁) သစ္ႀကံံပိုးေခါက္ ထည့္ခ်က္ပါ
ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္ အသံုးျပဳတတ္ၾကတဲ့ သစ္ႀကံပိုးေခါက္မွာ အဆီေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ အစာစားၿပီးတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပိုလွ်ံေနတဲ့ သၾကားဓာတ္ေတြကို အဆီအျဖစ္ သိုေလွာင္မႈကို သစ္ႀကံပိုးေခါက္က တားဆီးပါတယ္။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္က ကုိယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေစဘဲ အခ်ိဳဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ အပါအဝင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အမ်ားစုက အရသာအတြက္ထည့္တဲ့ အဆီ၊ ေထာပတ္နဲ႔ ဆားေတြထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။
(၂) ကုလားပဲ စားပါ
ကုလားပဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔ အဆီကို ေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ ကစီဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ကုလားပဲခြက္ တစ္ခြက္စာကေန ၁၂၀-၁၄၀ ကယ္လိုရီ ရရွိၿပီး ဆာေလာင္မႈမရွိဘဲ ေက်နပ္မႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ကုလားပဲစားသံုးတာက ခါးေသးသြယ္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ႔ ေတြ႕ရပါတယ္။
(၃) မနက္စာ ၾကက္ဥစားပါ
စိန္႔လူးဝစ္တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ ပမာဏတူတဲ့ ၾကက္ဥကို စားသံုးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ မနက္စာမွာ ၾကက္ဥစားေပးတာက တစ္ေန႔တာအတြက္ ကယ္လိုရီစားသံုးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၄) မိႈထည့္ခ်က္ပါ
မိႈထဲမွာ အမုိင္ႏုိအက္စစ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဂလူတမိတ္ပါဝင္ၿပီး အရသာ ေကာင္းမြန္တာေၾကာင့္ အနည္းငယ္စား႐ံုနဲ႔ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရေစပါတယ္။
(၅) သေရစာအျဖစ္ အေစ့အဆန္မ်ားကို စားပါ
အေစ့အဆန္ေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစတဲ့ အဆီေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆီပိုေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး ျပည့္အင့္မႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၆) ပုစြန္ဆိတ္ စားပါ
ပုစြန္ဆိတ္ေလးေအာင္စ စားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္မွ ပ႐ိုတင္းလိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ေလးပံု သံုးပံုကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ မိန္းကေလးေတြဟာ ကယ္လိုရီ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ပ႐ိုတင္းကေန ရယူၿပီး ႂကြက္သားတည္ေဆာက္မႈနဲ႔ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ တုိဟူး၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ၾကက္သား၊ အဆီဖယ္ထားတဲ့ အမဲသား၊ ဝက္သားနဲ႔ ငါးေတြကေနလည္း ပ႐ိုတင္းကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
(၇) လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေသာက္ပါ
တစ္ေန႔ကို လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေလးခြက္ေသာက္ေပးပါက ႏွစ္ပတ္အတြင္း ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ရွစ္ေပါင္က်ဆင္းေစတယ္လို႔ အေမရိကန္ အာဟာရဆုိင္ရာ ေဆးပညာဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပပါရွိပါတယ္။
(၈) ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္စာစားၿပီး သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းပါ
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္စာကလည္း သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အဆီပိုေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစႏုိင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေခ်ဖ်က္ရလုိ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းထားႏုိင္ပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ ထိန္းထားႏုိင္တာက ခါးပတ္လည္မွာ အဆီသိုေလွာင္မႈကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ဝမ္းဗိုက္ကို ခ်ပ္ရပ္ေစပါတယ္။
(၉) င႐ုတ္သီး ထည့္ခ်က္ထားေသာ ဟင္းကိုစားပါ
င႐ုတ္သီးကို ဟင္းထဲမွာ ထည့္ခ်က္စားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို င႐ုတ္သီးထည့္ခ်က္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးစားေပးပါက ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမိုေကာင္းေစတယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ေတြ႕ရပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
သြားမ်ားကိုအေရာင္စြန္းထင္းေစေ သာ အစား အစာမ်ား
၁။ ဝုိင္
ဝုိင္နီဟာ အက္စစ္ ဓာတ္မ်ားတဲ့ အခ်ဳိရည္
ျဖစ္ၿပီး သူ႔ဆီမွာ Chromogen နဲ႔ Tannins တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီပစၥည္းေတြဟာ
သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အဓိက တရားခံမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဝုိင္နီလိုပဲ
ဝုိင္အျဖဴကလည္း သြားေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
၂။ လက္ဖက္ရည္
ဝုိင္လိုပဲ သြားေတြကို အေရာင္
စြန္းေစတဲ့ Tannins ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီေတြဟာ Tochromogen
ပါဝင္မႈျမင့္ေပမယ့္ သြားကို အေရာင္စြန္း ေစတဲ့ Tannin ပါဝင္မႈ ကေတာ့
နည္းတဲ့အတြက္ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တဲ့ သူေတြရဲ႕ သြားဟာ ေကာ္ဖီေသာက္သူေတြ ထက္
ပိုၿပီး အေရာင္ စြန္းႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ကိုလာ
အက္စစ္ သဘာဝမ်ားၿပီး Chromogen
မ်ားစြာပါတဲ့ ကိုလာဟာ သြားေတြကို သိသိသာသာ အေရာင္စြန္း ေစပါတယ္။
အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ တျခားအေအး (Soft Drink) ေတြဟာလည္း အက္စစ္သဘာဝရွိၿပီး တျခား
အစားအစာ ေတြေၾကာင့္ သြားေတြ အေရာင္ စြန္းရေအာင္ ကူညီ ေပးပါတယ္။ ခံုေပၚမွာ
အေအးဘူး တင္ထားေလ့ရွိတဲ့သူေတြဟာ တျခားသူေတြထက္ ပိုၿပီး အေရာင္စြန္း
လြယ္ပါတယ္။
၄။ ျပင္းေသာ အခ်ဳိရည္
အက္စစ္ ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားတဲ့ ရွတတ အခ်ဳိရည္ေတြဟာ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာကို ဖ်က္ဆီးပစ္ၿပီး သြားေတြကို အေရာင္ စြန္းထင္း လြယ္ေစပါတယ္။
၅။ ဘယ္ရီသီးမ်ား
ဘလူး ဘယ္ရီသီး၊ ခရမ္းဘယ္ရီသီး၊ ခ်ယ္ရီ၊
စပ်စ္သီး အပါအဝင္၊ အေရာင္သိသာတဲ့ အသီးေတြ၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ မုန္႔တို႔ဟာ သြားကို
အေရာင္စြန္း ေစပါတယ္။
၆။ ေဆာ့
ပဲငံျပာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး sauce၊ Curry Sauce အပါအဝင္ တျခား အေရာင္ရင့္တဲ့ Sauce ေတြဟာ သြားကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
၇။ အခ်ဳိ
အခ်ဳိ၊ သၾကားလံုး၊ ပီေက စတာေတြမွာ
သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အရာေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြကို
စားၿပီးလို႔ လွ်ာေလးဟာ အေရာင္စံု ျဖစ္ေနၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ သြားလည္း
မၾကာခင္ ဒီလိုမ်ဳိး ျဖစ္လာ ပါလိမ့္မယ္။ အၿမဲတမ္း စားေနတဲ့သူ မဟုတ္ရင္ေတာ့
ဒီျပႆနာကို သိပ္ၿပီး ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ ခံစားရမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒီျပႆနာ ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ အတြက္ဆိုရင္. . .
(၁) ပိုက္ကိုအသံုးျပဳပါ
ပိုက္ကေန တစ္ဆင့္ စုပ္ေသာက္ရင္ သြားေတြ
အေရာင္စြန္းတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ပိုက္က ေသာက္တာေၾကာင့္
သြားနဲ႔ အရည္ထိေတြ႕မႈ နည္းသြားပါတယ္။ ဝိုင္၊ ေကာ္ဖီပူပူ တို႔ကို
ပိုက္နဲ႔စုပ္ေသာက္ဖို႔ စိတ္မပါေပမယ့္ အေအး၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ ေကာ္ဖီေအး၊ ကိုလာ
တို႔ကိုေတာ့ ပိုက္နဲ႔ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၂) ခ်က္ခ်င္း မ်ဳိခ်ပါ
သြားကို အေရာင္ထင္းေစတဲ့ အေအးေတြ၊
အစားအစာေတြကို ခ်က္ခ်င္း မ်ဳိခ်တာကလည္း ကူညီ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္
မမ်ဳိခ်ခင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဝါးဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ အစားအစာ ေတြကို ပါးစပ္ထဲ
အၾကာႀကီး ငံုထားတာမ်ဳိးကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(၃) ပလုတ္က်င္းပါ
အစာစားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ ဖို႔ဆုိတာ
သိပ္အဆင္ မေျပပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာဟာ အစာ စားၿပီးလို႔ မိနစ္
၃၀ ေလာက္ ၾကာတဲ့အထိ သြားေတြကို ကာကြယ္ ေပးထား ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရင္ဆံုး
ေရနဲ႔ ပလုတ္က်င္းထားၿပီး ေနာက္မွ သြားတုိက္ပါ။
--
╔╗
║║╔═╦╦╦═╗
║╚╣║║║║╩╣
╚═╩═╩═╩═╝
....(¯`v´¯)
..... ·.¸.·´
...¸.·´
.. (
☻/
/▌
/ \
(^_^)
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြတို႔ စကားသံက က်ေတာ္အတြက္ အားေဆးတစ္ခြက္ပါ။